Tuesday, 29 September 2009

Smart Tunnel

lets stop using the egocentric word 'i' shall we. at least lets try. here goes.

people say, there is a light at the end of the tunnel. well, you have to get to the end to confirm the saying. During the process of finding that answer, one needs to experience the 'tunnel'. They will know how smelly the tunnel is, the coldness that lies in it, etc. Same goes with growing up. I thought (whoopsy, i use the word 'i')... that growing up is easy. Study, graduate, work, have family and tada....you live happily ever after. Well, that is not the case. Being an adult carries huge responsibility to the people around you. Being selfish is not in the option, but sometimes we just cant help it. Or..maybe we are just too greedy to fulfill our desire, so eager that it blinds us. Owh, am i a thinker? am i? am i not? forget the answer. not important to me. I was always sure of my future when i was a child. I saw myself as a vet, having my own clinic, living life the way i want - peaceful and smooth. Dear...that is not how it turns out to be. I am going to be a teacher in two years time, InsyaAllah. and how about that passion with animals? it is still there, just without the qualification of being a vet.

I asked permission from my brother to go back, since mak is going to pilgrimage. And he replied "No, dont come back. Mak didnt agree. Save the money for the future". You see, my brother's word is law. I mean...im sure he must have given it a thought. I respect him, so there it goes.... i am staying with my heart about to burst missing mak, and go to bed sobbing like a child. I

The word 'future' struck me. "yeah, maybe people who went overseas are more mature coz they move on" - Lesley Woodhead. Aha. Future...Future. (Fairtrade's slogan - growing better future for coffee). What do i want? I do have some sort of poorly drafted plan but maybe i will need to lay it down carefully. Come on, who wants to help put up their hands! For now, lets just strive to be the best muslim, and focus on dissertation, alright love?

It has been quite sometime since i write a post this way. Coz ive been thinking about stuffs that it messed my mind. But then again, didnt i believe in Allah's promises? That He hears every prayer, that He is near to me that the jugular vein? Therefore i feel calm now. Ya Allah, forgive me for my sins. Help me to be your faithful servant, and dont blind me with the wealth in this world. Guide me to live this life, the blessed way. "You alone do we worship and You alone do we turn for help".

To kucings that i met at Turki, to the little child that suddenly give me a hug. I miss you.

Assalamualaikum, take care coz i care. wah?

bukan counting crows, but counting days

sbab sy malas nk tules pepanjang sbab otak sy serabuts, sy letak dlm bullet point aje eh.




~ kalau hari2 kite mimpi malaysia, itu maknenyer ape?
~ kalau ade owang tuh bacekan kite surah an-naba' dlm mimpi, makne ape plaks?
~ kalau kite bukak mate aje, satu badan kite lenguh gile sbab tido tak bergerak2, cube teka apa maksudnye?
~pas tuh kite bangun tido siap2, g libry trus bukak Microsoft Words....?? mungkin tiade maknenye. heh.

akunakbalekmsiakalaubolehsekarangjugakmintakpinjampintusukehatidari
doraemonmane2kucengygakujumpepasnehsiapahkenepenyek..nkpanjatpokok
rambutanmakanbahululimebungkussukehatilankmakanbanyakmane,akubeli
guneduetsendrisianakukanbilepening2lalats..biaselainikanpembawakanbudaks
iskcuacebestplaksarinehdahla,dgrlaguzinnirahjoms.

ok bye.


Tuesday, 22 September 2009

introducing the cats

video

more to come... im off to turki. mintak ampun mintak maaf. see you!

Sunday, 20 September 2009

mabuk

ada puisi untuk dia
yang sering aku alunkan dalam kepala
dan aku bawa bersama
setiap langkahku

Tuhan kukuhkan tuntunanMu padaku
kerna aku mabuk rindu
mabuk rindu bertemu ibu

angin menyapa, kirimkan berita
tentang aku yang baik-baik sahaja
wahai angin; perihalkan kepadanya
tentang aku yang melihat senyumnya
di mana-mana

tentang aku yang mengirimkanmu
segarkan dia dengan aroma rinduku

mabuk rindu bertemu ibu,
teruskan pimpinan KasihMu

Wednesday, 16 September 2009

shhh...dah mlm. owang sume tido.

"wahai penilai hati, rahsia itu hanya engkau yg tahu. tuntun aku, agar sabar menanti"

bye.

jangan maen mercun

sape nk join saye re-visit my syawal?? tanak ikot sudah. ini ajak2 ayam. kalau bukan ayam, takyah la ikot.

Awatif 'Adilah versi kanak2
Mende paling wajib ade menjelang lebaran are handbag and heels. Phewit! pakai heels dr kecik. ahaha. hari raya lipstick wajib eh. Pagi bute, tak g smayang raye...tggu arwah abah and mak balek dr surau. Salam sambil mate jeling ke arah angpow. Dalam hati buat target brape banyak duet raye yang bakal dikutip. Lepas ry kat umah sendri, g umah sblah ajak aziz and azizi g beraye. Then bermulalah episode raya dr Tamah Haji Abdullah Fahim sampai masuk ke kampung Permatang Bertam. Time neh, kalau masuk sampai ke dlm kampung kutep duet ry mmg masyuk la. Bile handbag dah penuh...kne balek kosongkan handbag. Hand the money to mak. Sambung beraye. Tapi for me, takleh raye seharian kat umah sbab nnt tghari dah nk balek umah tok. Tak la jauh mane, kat Permatang Buloh aje. Sampai umah tok,dapat duet banyak sket. Yelah, salam ngan pakcik mak cik kan. paling kurang dpt RM5. Ok la tuh. Tok kalau cucu2 yg kecik dapat sikit je duet raye. Untuk cucu2 yg dah remaje, dlm RM50 insyaAllah kompem. Biasenye duet raye akan digunekan untuk membeli brang2 idaman...like rollerblade...pencil case little bobdog (eyh, mahal la pencil case neh. Kat Parkson Ria Sg. Petani dlm RM13.90) or yg paling selalu ialah beli cassette2 Backstreet Boys, 98degrees and yg sewaktu dengannya.

Awatif 'Adilah versi dah remaje
Bile remaje, dah segan sket nk kutip duet raye. Raye means dapat baju kurung baru. Feveret is baju kurung bunge kecik2 ala2 nk g ngaji. Barulah ayu. Pastuh kne ikot mak beraye ke umah kawan2 die. Br bleh kenal2 ngan bakal2 mak mentua. Ceh. merapu. Part best is pegi beli baju raye itu sendiri. Pergh. Rambang mate babe. Handbag tak layan sgt dah time neh. High heels still takleh tinggal. Uhuhu... Mase hari raya dihabiskan didepan TV dan berborak ngan sepupu sepapat. Yelah, kate mude remaje. Br lah 'in' raye borak2 ngan tgk siaran tv time raye. Bile mak ajak g jalan..mulelah malas bla bla bla. Tapi takpe, kalau g umah Arwah Tok Njang kat Jarak...bleh cuci mate tgk Abg Wan. Ade skali kantoi ngan Kak Jee. Whopsy. What to do. Darah mude kate.

Awatif 'Adilah versi remaje menginjak dewase
Looking forward to raye sbab bleh basuh umah. But for me, basuh rumah haruslah hari sy tak puase. Br bleh makan kan. Blaja buat ketupat ngan tok, but still tak lepas2. One or two days before raye, g umah makngah kacau dodol. Penting tuh blaja mende2 neh. Kite kan generasi pelapis. But still, belum berjaye 100 percent. Time neh dah rs penting rapatkan silaturrahim ngan sume owang, esp sedare mare lah kan. Yang Negeri Sembilan balek Penang...cume yang Johor je blom penah raye skali lagi. InsyaAllah kalau ade rezeki...tahun depan kot.
My favourite time is mase salam2. Hall mmg akan kosong, and ade 6 cushion je. Duduk ikot turn. Start with Abg Mus, KakMelia, Abang Met, Kakmam, Dilah and Saddam. Si kecik berdua tuh biarla kejap. Mak will start dengan bagi ucapan. weewit! Apa bila hidung mak mule merah, dan kakmelia mule terisak2...kite buat2 cool. Sampai ke sudah kite buat2 cool. Tapi di hati, siape yg tahu kan.

My recent raya
All these while ive been here, for nearly two years...sy blaja untuk sangat bersederhana. Raye kueh buat sendri, baju pakai yang bawak mase mule2 dtg. Bukan mak tanak anta, tapi rsnye tak perlu. InsyaAllah cukup ape yg ade. Ramadhan mmg sangat sederhana. And i really love it. Bukak puase hanya dengan semangkuk sup, and nasi. or Nasi and lauk2 pauk sket, sayur and kueh. Terawih..then sahur ngan air, and kurma(kalau ade). Kalau kat msia, asal nk dkat berbuka mule gile g bazar ramadhan. Abes kalau dah pegi mulela rambang mate. Itu nk, ini nak...abes penuh meja. Arwah abah mmg sangat2 tak suke bile ade yg tak abes. Saye risau kalau lauk penuh meja...takut kang abah biseng. Now i know knape abah biseng pasal lauk tak abes. Sedey la kalau buang lauk tuh kan.
Pasal kad raye plak, mmg tak pay attention. Ade je jual kat kedai Conti tuh, tapi mahal sket. Last year, anta kad krismas kat mak buat kad raye. Ehehehe. Gune la ape yg ade kan. Mak mesti paham punyelah.
Ramadhan neh, kerja 3 hari je pon, tapi sy rase sedikit teruji. Hari2 keje mesti dahage. pdhal sejuk je pn. Ujian la tuh namenye...:). Br saye paham kenape ade owang yg sedey satu syawal...sbab ramadhan dah berlalu. And now, sy sendri rase berat hati memikirkan bile lagi nk jumpe ramadhan seterusnya.

So, bersempena ngan hari raye neh, meh saye buat ucapan sket.

Assalamualaikum, Dear Mak and the gang...
(Mustapha, Amelia, Azmir, Akmam, Saddam),
Hope everyone is healthy and happy menjelang raye. I havent prepare anything for raye, and i doubt that i will. Takde ape pn. Raye dengan sembahyang raye and makan2 ajelah kot. Exclusively to mak, Selamat Hari Raye. For the 2nd year i am not around, tapi jangan risau, next year kita raya skali na. Nnt dilah basuh rumah and kita p teraweh and shopping sama. (Caution: Mak,sila jangan start nanges...nnt jangkit). For the second year, kita suma raya without abah. Semoga tabah ye. Mak kan cakap abah tinggal harta paling berharga untuk mak... anak2. Harap jangan sedey2 pagi2 raye...abes baju lawa nnt. InsyaAllah anak mak kat sni okay. Dah nk balek kan. Lagi 3 bulan...then kita bleh lepak skali ye mak. I love you! (Dilah balek dr France 21st Sept, 22nd bertolak ke Turki sampai 26th).

To my sayangs....
Abang maman, awak gebu sangat ke skarang? Ibu cakap awak asek maen game aje. Tak best la asek dok dlm umah maen game. Mummy pn report kat mama yg awak dah tanak maen basikal. Mama balek nnt mama bawak awak naek basikal pusing satu taman.
Imran tuh maken nakal ye. Eii...geram! cubit2!! Ade ke nanges sbab kalah maen game, tak cool la im. Camne nk bercinta dengan Umi Qazrina?
Abang maman ngan iim baju raye kaler ape neh? Duet raye tuh simpan kasik mama sket. Awak nnt raye jalan ngan ibu ayah ke ngan maktok? ke iim jalan ngan makwe? weewit! Mama takde duet raye la, awak g mintak ngan mummy. cakap mama suh kasik lebih sket. Mummy dah prepare duet raye. Die dah letak dalam sampul. (iim ngan maman...apelagi...serang mummy!!).

Kengkawan yang jauh di mate
Raye sile ingat Tiku. Or else...or else takde mende pn. Mintak maaf dari jauh eh. Muah2.

Untuk awak yg br beli jubah raye...selamat hari raye dengan pak arab. Jubah pn jubah la, nk br cenggane kan. Layan~



Monday, 14 September 2009

kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai pada cinta. Tuhan, aku rindu.

Sunday, 13 September 2009

smlm aku tak boleh tido. ade perkara yang asek terpikirkan, sampai tido aku terganggu. betol. aku rasa masalah ini sangat perlukan perhatian, abeh dah name pn masalah. tapi for the time being, i prefer to diam kejap. and biarlah aku pk dulu. insyaAllah akan aku lontarkan kat sini bile masenye. Sorry blog neh maken bersawang. banyak tulesan2 aku yg aku buat pekasam, or aku share dengan owang2 tertentu. sbab aku takut aku bias dlm penulisan aku. tido dulu. assalamualaikum.

Jangan lewatkan solat, tinggal solat lagilah jangan.


Friday, 11 September 2009

Lets Gala Bingo!


Assalamualaikum. :). Ceh, nk maen lottery pn kena bagi salam ka?

I was on my way back from Inland Revenue regarding my tax claim. Thats why i woke up early today. Or else my normal wake up time would be 11 sumtin. Isk. Tak senonoh anak dara tido lelame. Eisy. It didnt take long, just 10 mins or so. Then, i went back to Marjon and settle my library books, went to iVillage to print bus ticket. And still, its not even 11 yet. I met my friend, who was up and about very early i guess, cos she was due to meet her supervisor regarding her dissertation. I transformed to a post-lady, and godek2 surat. And kelas2kan surat. and yet its still not even 11 yet. Then...tada~ here i am. Answering surat2 peminat. Ecewah.

What makes me think of writing about lottery today?
1. Meeting my friend at Inted. 2. The journey and process at Inland Revenue. 3. Replying surat peminat. 4. Tazkirah teraweh beberapa hari dulu yang baru sekarang saye digest. Opps. Hehe.

First and foremost, please forgive me kalau ade kate2 yang rasa tidak pantas dizahirkan di sini. Andai ada yang mungkin tak kena, maafkan saye ek.

"Andai Mesir diserang lepas Subuh, nescaya negara itu akan dapat dikuasai begitu sahaja" (Habiburrahman el-Shirazy, ayat-ayat cinta).

"The true mukmin is the person who sleep less, who eat less" (Amin, owang Sudan...time tazkirah teraweh)

lately i was thinkin. Kan ade Qailulah subuh, meaning lepas subuh, kite stay awake sampai mentari mula kuar dari pembaringan. pastuh tido. pastuh bangun dhuha. Part tido tu la yang disebut Qailulah. Saye tak tau sangat pasal neh, sbab sy br tau. I was like...okay. Abes bile nk tido?

  • 2300 - Lepas Isyak tido tido: 5jam

  • 0400 - bangun sebelum subuh untuk Qiam

  • 0630-0645 camtuh matahari terbit

  • 0645-0830 tido balek smpai waktu dhuha tido: 1 3/4 jam

  • kelas bla bla bla bla bla

  • 1330 zohor tido: 1/2 jam

  • 1330-1400 nap
  • asar-riadah-maghrib-isya etc

Aik, banyak la plak waktu tido sbnanyer. uiks. hurm. And kalau dilihat jadual yg saya buat neh...banyak masa untuk kita buat kerja. Untuk diri sendri..maknanye buat Dz la kan. Tapi, saya...banyak...tengok....Youtube! Haah, and banyak masa saya yang dihabiskan dengan merepek. yaitu berborak lame2. dan berangan. Jangan tatawu...saya mampu berangan sepanjang malam. This is a reminder for me, and insyaAllah kalau ada yg bace neh terkesan...moh le kite. (Sy mmg, cakap va va voom, tapi nk laksanakan...???) Tapi itulah kan, Allah dah bagi guideline cantik dlm hidup neh. Saya nk jugak g buang mase. Bile dipikir2kan...entah2 mase saye kat dunia dah tinggal brape hari. Macamane tuh? Dah la banyak tido, suke makan. Abes nk productive cemane? Dissy tak jalan neh. Aiyak.

I dont know owang Mesir tido ke tak lepas Subuh, Habiburrahman el-Shirazy yang cakap. Saya kira apa yang dia tules mesti berasakan pengamatan dan pengalaman die dok kat sane. Ini takde kene mengena dengan Mesir, cumenyer bile direflectkan, di Malaysia pon. Usah tengok jauh, saya sendiri bangun lambat. Ha, cemane tuh?

And kata-kata Amin tuh mmg menusuk sekarang. Time dengar arituh masuk telinga kanan, tapi simpan dalam otak. ini br proses. makan banyak, nnt ngantok. cemane nk buat keje? One of the 7 deadly sins is gluttony. iaitu...excess in eating and drinking or excessive indulgence. One of the worst vessel a man filled is the stomach. A Muslim only need a few morsels to keep his back straight. See...kita tak perlu banyak makan. Takut jadi tamak. Tapi cube u olz letak a plate full of my favourite food. Isk. Saye tatawu la saya mampu ke tak nk tolak. Tapi saye tau, kalau makan banyak nnt sy ngantok..dan saye ade keje nk buat. Cemane tuh? Ah..ape lagi. Pk tiku pk...

Lalu...dimana lottery nya? Aha...this is the message yg membawa saya ke idea "Lottery"

Qiam dan tahajjud tuh motifnya untuk kita ingat Allah time owang laen syok lena. Bayangkan la kan...betapa bestnya lena. Time 3 4 pagi tu la owang kata paling masyuk lena. Tapi owang yg bangun Qiam? depa tak kesah pn tinggalkan tempat tidoq yang bapak best tuh, semata-mata untuk bersendirian dengan tuhan. Time sepertiga malam tuh, malaikat yg jaga kita p jumpa Allah. Allah tanya kat dia.."aik, awat mai naek kat aku. Abeh hamba aku tuh sapa nk jaga?" Malaikat tuh jawab, " hehe...dia tengah solat. Aku biaq la dia ngan hang. Takmo kacau". Cute kan. Time tuh hanya kita dengan Allah...takdak hijab. Pintu2 langit terbuka. Pergh. Mana masyuk? Lena ka...boleh ada jackpot doa?

Allah, izinkan malam hariku

jadi waktu aku bercinta

denganMu.

Rabbi, penuhi siangku

berusaha mengejar

redhaMu

Tuhan yang Satu,

isikan masa senggangku

dengan ingatan tentangMu

bukan angan-angan palsu

agar aku...tidak menzalimi diriku

Amin.


Okay sayangs? Maaf salah silap terkasar bahasa. Slamat ari raye...saye takde baju raye...sy cume nk makan kueh raye.Okeh korang. gtg. nk amek barang2 kat Inted. Tata~

Wednesday, 9 September 2009

Espana, jadilah milik kami semula

video

Ramadhan yang berlalu jangan dibiarkan pergi. These last 10days is a bonus for us. Jom.

Monday, 7 September 2009

TORA datang lagi!

Mulanya Ramadhan, aku menangis haru
punya teman sama mengabdi padaNya
makbul sudah doa yang lalu

tengahnya Ramadhan, aku menangis pilu
bimbang ibu sendiri
tapi aku tahu Dia di sana
Lalu aku bisikkan pengharapan untuknya
lewat malam aku berdua dengan Dia

menjelang akhir Ramadhan rinduku membuncah
ingin bertemu Ramadhan seterusnya
agar dapat aku rasakan lagi
Rahmat seperti ini